f541dc_e7cfbab86d2843149b64c01449f5c65f~

Onco@home - thuisverpleegkundigen zijn essentiële experten

In 2016 startte az groeninge met de steun van Kom op tegen Kanker het project ‘Onco@home’. Dankzij dit project kunnen speciaal hiervoor opgeleide thuisverpleegkundigen bepaalde gespecialiseerde zorg van oncologische patiënten thuis uitvoeren.

Binnen dit project is ZorgConnect verantwoordelijk voor de coördinatie van de zelfstandige thuisverpleegkundigen. Sabrina Sabbe — aangesloten bij ZorgConnect — nam in 2019 als eerste én enige zelfstandige deel aan de pilootfase. 

 

Sinds januari 2021 is het aantal zelfstandige verpleegkundigen — van verschillende thuiszorgorganisaties of individuele zelfstandigen — die aan dit project deelnemen toegenomen. Vanaf mei 2021 breidt dit project nog verder uit


Een positieve evolutie


Nu moeten oncologische patiënten voor hun behandeling vaak naar het dagziekenhuis. Dat is niet evident. Zulke bezoeken zijn emotioneel zwaar, verhinderen een normaal sociaal leven én zorgen telkens voor kosten bij de patiënt en de maatschappij

Daarvoor biedt Onco@home nu een oplossing. De bloedafname en het voorzien van een toegangsweg voor de behandeling gebeuren thuis. Er worden ook eventuele symptomen bevraagd en de vitale parameters worden gecontroleerd. Dankzij deze voorbereiding kunnen we nagaan of de therapie de volgende dag veilig kan doorgaan én kan ze ook al voorgeschreven en bereid worden. Stel dat de bloedwaarden onvoldoende hersteld zouden zijn, dan vermijden we zo een onnodige verplaatsing naar het ziekenhuis. 

Kortom, oncologische thuishospitalisatie is een positieve evolutie voor iedereen:

  • Patiënten 

    • worden vlotter geholpen.

    • krijgen zorg in een vertrouwde omgeving.

    • worden behandeld door dezelfde vertrouwde zorgverleners.

  • Ziekenhuizen

    • kunnen zo de verblijven in de dagkliniek verkorten. 


ZorgConnect experts


Binnen deze strategie spelen thuisverpleegkundigen een belangrijke rol. Want ook thuisverpleegkundigen zijn experten in hun vak én kunnen een waardevolle schakel zijn voor vlotte, menselijke zorgverlening.

Ook zelfstandige thuisverpleegkundigen zijn hierbij een belangrijke groep, die minstens even gespecialiseerd en gepassioneerd zijn als de grote organisaties. ZorgConnect neemt binnen dit project dan ook met veel plezier de coördinatie van de zelfstandige verpleegkundigen — van verschillende thuiszorgorganisaties of individuele zelfstandigen — op zich

Momenteel zijn er al 10 verpleegkundigen met een Onco@home-certificaat. In januari 2021 startten nog eens 30 verpleegkundigen met hun Onco@home-opleiding. Tijdens deze opleiding verdiepen ze zich in de materie, lopen ze stage bij de verschillende dagziekenhuizen, en gaan ze met het huidige team mee op huisbezoek. 


Heb jij nog vragen over dit project? Contacteer gerust

Contacteer ons

ZorgConnect

Nieuwe Steenweg 106  .    9140 Elversele

Baron Ruzettelaan 1 gebouw 7  .  8310 Assebroek

0800 12 201

info@zorgconnect.be

www.zorgconnect.be